linkedin twitter phone+31 62 52 31 087 mailmail ons

NJA...eigen regie nemen

Een wind die vaste
gedachtepatronen
lijkt weg te blazen,
waardoor nieuwe
inzichten kunnen
ontstaan

Herken je dat? Dat gevoel waarbij er stiekem iets aan je knaagt als je JA hebt gezegd? JA- zeggen tegen iets of iemand in je enthousiasme? Omdat je je gevleid voelt? Intellectueel bent geprikkeld door de vrager? Of, uit loyaliteit naar de ander? Verzin ‘t maar.

Om jezelf een half uur later af te vragen of die JA nou wel zo handig is geweest? Je vervolgens een nacht wakker ligt om te bedenken hoe je in hemelsnaam de boel gaat organiseren om de dingen gedaan te krijgen die je zijn gevraagd? En je je in allerlei bochten gaat wringen, omdat je de instelling ‘Wie A zegt, zegt ook B’ hebt? Mij overkomt ’t met enige regelmaat!

Njala

Toen ik de titel van deze blog bedacht, moest ik denken aan een dier dat ik ooit in Zuid-Afrika op safari had gezien: de Njala! Een lastige naam om te onthouden. Dus bedacht ik een ezelsbruggetje. Je zegt geen NEE, je zegt geen JA en zingt erbij – de Njala (zie coverfoto van deze blog). Een dier waar je een beetje van in de war raakt, want wat is ’t nou precies?

Zo nu en dan voel ik me een Njala: verbaal zeg ik JA, non-verbaal roep ik NEE…met de grootste glimlach.

De rekening

Op deze Njala momenten kunnen mijn hersenen heel goed bedenken wat JA-zeggen mij oplevert. Welke voordelen ik kan behalen. Hoe deze JA gaat bijdragen aan mijn persoonlijke en professionele ontwikkeling. Maar, waar mijn hersenen klaarblijkelijk minder goed in zijn getraind, is zich afvragen wat ik ervoor moet opgeven. Wat ik ermee kan verliezen. En zelfs in sommige gevallen, wat het mij gaat kosten. Dan krijg ik vroeg of laat de rekening gepresenteerd.

Grenzeloosheid?

Steeds weer JA-zeggen kan betekenen dat je grenzeloos in het leven staat. Anders gezegd, dat je jouw eigen mentale grenzen steeds weer laat overschrijden door anderen, ondanks dat je heel goed weet wat je wilt én niet wilt. NEE-zeggen tegen iemand blijkt lastig, omdat dit kan leiden tot confrontaties. Vervelende situaties die de meesten van ons mijden, omdat we graag aardig willen worden gevonden. NEE-zeggen heeft een negatieve connotatie.

Eigen regie nemen

Hoog tijd om daar een positieve connotatie van te maken. Jezelf uit te nodigen om JA te zeggen tegen NEE-zeggen. NEE-zeggen is eigenlijk niets anders dan eigen regie nemen over jezelf. Als professional sta je voor een bepaalde kwaliteit die je levert aan klanten. Als je die kwaliteit niet kunt garanderen als gevolg van voorwaarden die jouw klant stelt, vraag jezelf dan af of dit een klant is waarmee jij graag wilt samenwerken. En besef tegelijkertijd dat NEE-zeggen tegen een klant ook betekent dat jij je onderscheidt van die dertien in dozijn professionals.  

Kortom, bedenk eens de volgende keer dat je NJA zegt hoe jij regie kunt nemen over de situatie.

Neem die regie en laat je verrassen door de positieve reactie van jouw klant.

Dan wordt NEE-zeggen pas écht kinderspel!


vorige pagina