linkedin twitter phone+31 62 52 31 087 mailmail ons

Het roer om

Een wind die vaste
gedachtepatronen
lijkt weg te blazen,
waardoor nieuwe
inzichten kunnen
ontstaan

In januari postte ik de afbeelding van deze blog met de volgende quote “Niet elke verandering is een verbetering, maar voor elke verbetering is wel een verandering nodig” – geïnspireerd door De Ladder van Ben Tiggelaar.

Ik had me voorgenomen om daaropvolgend, vóór 31 januari , een blog te schrijven over de drie stappen die meneer Tiggelaar beschrijft in zijn boek (doel, gedrag, support) om verandering te realiseren. Mijn onderbuikgevoel gaf namelijk aan dat er ‘iets’ in zijn aanpak niet strookte met mijn persoonlijke ervaringen. Daarnaast geef ik eerlijk toe dat ik met meneer Tiggelaar een soort van haat-liefde verhouding heb, waardoor dat ‘iets’ ook intern wrevel bij mij opriep.

Al met al een mooi startpunt voor het schrijven van mijn blog.
Doel gesteld. De wil om te schrijven aanwezig. En die zelf gestelde deadline meer dan haalbaar.

Is veranderen moeilijk?

In het boek De Ladder valt meneer Tiggelaar meteen met de deur in huis: “Veranderen is moeilijk”. Om te veranderen zul je in actie moeten komen door De Ladder met drie treden te beklimmen. De bovenste trede is het doel dat je nastreeft. De middelste trede het gedrag dat je nodig hebt om dichter bij je doel te komen. En de onderste trede is de support die nodig is om je gedragsverandering (want iedere verandering is feitelijk een gedragsverandering) ook echt te realiseren. In het boek worden allerlei tips en praktische inzichten aangereikt om dit stappenplan effectief te doorlopen. Voor zover de theorie, nu de praktijk!
 

Doel

Al deze tips zijn natuurlijk zeer welkom. Maar, hoe vaak komt het voor dat, op het moment dat je onderweg gaat, jouw doel een andere vorm aanneemt? Juist doordat je nieuwe inzichten opdoet? En, hoe vaak komt het voor dat, als je een gedragsverandering inzet, dat je al jouw – nog onbenutte – mogelijkheden niet kunt overzien? Waardoor je gaandeweg jouw doel bijstelt? Het stellen van een doel is zeker geen garantie voor een succesvolle verandering. Kijk maar naar mij met het schrijven van deze blog. En toch is dit vaak het eerste waar we over praten als we het over verandering hebben.

Gedrag

Vervolgens is er nog zoiets als gedrag. En voornemens om dat gedrag te veranderen. Hoe doe je dat? Mezelf weer als voorbeeld nemend, de wil c.q. het voornemen om deze blog te schrijven was aanwezig. Ook als ik om me heen kijk is er meer dan voldoende wil bij anderen om in actie te komen. We weten allemaal heel goed wat we moeten doen, of laten om verandering te realiseren. En toch? Deze blog heb ik nu pas geschreven!

Omgeving

Ligt de sleutel tot verandering misschien in jouw omgeving?

Als je reflecteert op jouw leven, wanneer heb jij jouw grootste (gedrags)verandering ervaren? Op het moment dat je een andere omgeving opzocht? Of in een andere omgeving werd geplaatst? Of op het moment dat er andere actoren aan jouw bestaande omgeving werden toegevoegd?

Mijn grootste, leven veranderende ervaringen heb ik opgedaan toen ik ervoor koos om door Afrika te reizen en Nederland voor een tijdje achter mij te laten. Helemaal los van mijn bestaande werk- en woonomgeving. En los van alle verwachtingen die in deze omgeving bewust of onbewust invloed op mij uitoefenden. Ook op andere momenten in mijn leven, waar ik betekenisvolle veranderingen heb doorstaan, worden gekenmerkt door kleine én grote tweaks in mijn eigen omgeving.
 

Het roer om!

Natuurlijk begrijp ik dat voor de meeste mensen geldt dat ze niet zomaar hun woon- en werkomgeving achter zich kunnen laten. Het roer volledig om kunnen gooien!

Wat je wél kunt doen is zo nu en dan eens naar een (netwerk)borrel gaan van een ander bedrijf, sportclub, opleiding, verzin het…! Letterlijk een andere omgeving opzoeken. Als je geluk hebt, tref je in deze omgeving iemand die jou gaat inspireren om te veranderen. Voeg mensen toe aan jouw omgeving die je uitnodigen tot verandering. Andere mensen. Mensen die jij nog niet kent, nieuwe mensen. Start daar eens mee in plaats van te verzanden in het bedenken van doelen. En vertrouw erop dat jouw omgeving helderheid gaat geven in de doelen die je graag wilt bereiken. Je zult ontdekken dat veranderen dan een stuk eenvoudiger én sneller kan.

Hoe denk je dat deze blog nu wel op digitaal papier is gekomen?
Een weekje weg van mijn huidige werk- en woonomgeving doet bij mij altijd wonderen.


vorige pagina